Снимка: Пресслужба на ЕК Наша отговорност е да помогнем на четвъртата

...
Снимка: Пресслужба на ЕК Наша отговорност е да помогнем на четвъртата
Коментари Харесай

Мария Габриел влиза в битка с фалшивите новини

Снимка: Пресслужба на Европейска комисия
 
" Наша отговорност е да помогнем на " четвъртата власт " – публицистиката, която е стожер на демокрацията ", споделя в изявление за белгийския стопански всекидневник  „ Л`Еко “ българският комисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел, представена от представителството в София на Еврокомисията. " Подходът по отношение на подправените вести в обществените мрежи би трябвало да се трансформира от народен – в европейски ", допълва тя и прецизира, че ще предложи напролет на 2018 година обща тактика по отношение на този феномен.
Експертна група на високо ниво би трябвало да разпознава положителните практики за битка с подправените вести. Такива към този момент съществуват като да вземем за пример " trusted flaggers " за непринудено сигнализиране на погрешно наличие в YouTube или така наречен " fact checkers " за инспекция на обстоятелствата. " От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе Европейски Съюз ", отбелязва комисар Габриел.
В изявлението тя оповестява също, че на 9 януари провежда среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи – от най-голямата до най-малката, която е отдадена на противозаконното наличие онлайн.  " Ще дадем преимущество на доброволните ограничения и постоянния разговор ", изяснява българският комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество. " От платформите пожелаваме бистрота, тъй че потребителят да е  осведомен за това, което се дефинира като нелегално съдържание; второ – да сътрудничат с органите на полицията и правосъдните управляващи. И най-после – желаеме да дадем опция на гражданит “. Коментар по тематиката: http://www.segabg.com/article.php?id=887166
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР